högintensiv intervallträning

HIIT är som rubriken lyder
högintensiv intervallträning och innebär att man tränar i intervaller, man presterar allt man har och når sin maximala gräns under någon minut och sedan vilar man i någon minut och sen fortsätter man så i 20-30 minuter.
HIIT kan utföras på alla olika sorters träningsformer.
HIIT träning ska ge bästa resultat av fettförbränning, minskar inte din muskelmassa och ökar din kondition (se nedan)

Hur HIIT utförs:

Som jag skrev ovan så ska du prestera, maximera och nå din toppgräns i tex. 1 minut och sedan vilar du 30 sekunder går även bra 2 minuter och sedan vila 1 minut.
Poängen för att uppnå resultat är att du verkligen presterar allt du kan och maxar allt du orkar, kan och har i dessa minuter och sedan vilar.

Ett träningspass kan se ut som så att du tex. värmer upp i ca 10 minuter innan tex jogga (viktigt att värma upp så  man inte skadar sig!) sen springer du allt vad du orkar och kan i 1 eller 2 minuter sen joggar du eller går lite raskt i 30 sekunder/1 minut (1 minut löpning = 30sek vila, 2 minuter löpning = 1 minut vila)

Det behöver inte vara löpning, all form av träning, squats, utfall, knäböj, hopprep, upphopp.
Det viktiga är att du verkligen maxar allt du orkar och har!

Om du tränar fler gånger i veckan så träna inte två pass per dag, tex. styrketräning och HIIT på samma dag då HIIT kräver mycket av kroppen och även mycket återhämtning.
Träna dessa former på två olika dagar alternativt styrka på morgonen och HIIT på kvällen så får kroppen kraft på natten att återhämta sig.

Kan du träna HIIT:

HIIT träning lämpar sig inte till personer som är nya i träningsdjungeln, det krävs att du har någon fysisk bakgrund att stå på då det är extremt fysiskt och psykiskt frestande.
Du bör också ha koll på ditt hjärta att den klarar av höga hjärtslag som uppstår under HIIT träning.

När man ska träna HIIT måste man vara ordentligt psykiskt förberedd då man verkligen ska utmana sig själv och maximera allt man kan.

Fördelar med HIIT jämfört med traditonell konditionsträning:

HIIT är en träningsform som ger högst fettförbränning under utförandet och samtidigt efter då det tar längre tid för kroppen att återhämta sig vilket innebär att kroppen bränner långt efter träning också.
Genom HIIT så minskar man inte i muskelmassan som man kan göra under andra former av viktminskningträning eller motionsträning därför lämpar sig HIIT bra vid tex. deff.
När du utför HIIT övningarna så ökar du ditt maximala syresupptagningförmåga vilken bidrar till bättre kondition.
HIIT träning har även uppbyggande effekter vilket är bra för dig som samtidigt styrketränar.

Jag ska som sagt börja med HIIT träning och jag kommer att ge er en uppföljare och recension så får vi se hur det fungerar.
Hoppas att jag kan inspirera någon annan att testa på HIIT!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0